Aanbiedingen

Kroatië

Noord-Macedonië

Georgië
Uitgelicht
Actie!

Grasecco Extra Brut, Feravino

Oorspronkelijke prijs was: € 12.75.Huidige prijs is: € 9.95.

Grasecco Extra Brut, Feravino is het Kroatische equivalent van de Italiaanse Prosecco. Het is een prachtige strak droge mousserende wijn die is gemaakt van de Graševina druif volgens de tankmethode (Charmat-methode) en gebotteld is in flessen afgesloten met een kurk.

Beschikbaarheid: Op voorraad

Grasecco Extra Brut, Feravino is het Kroatische equivalent van de Italiaanse Prosecco. Het is een prachtige droge mousserende wijn die is gemaakt van de Graševina druif volgens de tankmethode (Charmat-methode) en gebotteld is in flessen afgesloten met een kurk.
Uitspraak: Ḡràsjèkkó
Wijnhuis: Feravino
Regio: Slavonië
Druif: Graševina (Welschriesling)
Vinificatie: De druiven zijn met de hand geplukt en de selectie van de beste druiven heeft al in de wijngaard plaatsgevonden. De most werd gegenereerd door hele druiventrossen te persen zonder scheiding van de steeltjes. Vervolgens is de most geklaard en heeft de fermentatie van de basiswijn plaatsgevonden in roestvrijstalen tanks bij 14 graden Celsius.
De tweede gisting vond plaats in tanks waar Grasecco drie maanden gerijpt heeft alvorens hij werd gebotteld.
Smaak: Grasecco Extra Brut is een strak droge wijn met een groenige kleur. De mooie droge wijn heeft een boeket van groene appel, citrus en kruisbes
Serveren met: Goed gekoeld past de wijn het beste bij schelpdieren en koude voorgerechten en kan ook uitstekend als aperitief worden geserveerd. Ook kan van deze strak droge bubbel een heerlijk huis aperitief gemaakt worden.
Serveertemperatuur: 6-8 graden Celsius
Alcoholpercentage: 12 %
Restsuiker: 1,0 g/L
Zuren: 6,0 g/L

Over dit wijnhuis:

Feravino / Enosophia, Feričanci, Slavonië

Wijnhuis Feravino is gelegen in het wijngebied rondom het dorp Feričanci in Slavonië, de oostelijke binnenlanden van Kroatië (tussen Hongarije, Servië en Bosnië in). De naam van het wijnhuis, Feravino, is dan ook een samentrekking van Feričanci en Vino.

Het wijnhuis heeft 160 hectare wijngaarden verdeeld over drie locaties. Het grootste gedeelte (103,92 hectare) ligt rondom het kleine dorp Feričanci. Dan is er nog een kleine locatie van 9,31 hectare bij het dorp Zoljan, twaalf kilometer verderop. En er is nog een locatie van 43,71 hectare op 24 kilometer afstand bij Ceremošnjak. Al deze locaties zijn weer onderverdeeld in microlocaties waar de diverse microklimaten zorgen voor de optimale groeiomstandigheden van de diverse druivenrassen.

De grootste van de kleintjes
De moderne wijnmakerij is gebouwd in 1962 en ligt middenin het dorp Feričanci. De kelder heeft een capaciteit van 2.000.000 liter. De jaarlijkse productie is 900.000 liter. Feravino noemt zichzelf daarmee ‘de grootste van de kleine producenten in Kroatië’.

Naast de moderne wijnkelder met grote RVS tanks bezit het bedrijf ook een prachtige oude wijnkelder die dateert uit 1850. Dit markante gebouw staat op een steenworp afstand van de nieuwe wijnmakerij langs de hoofdweg van het dorp. Hierin staan vele houten vaten die gemaakt zijn van eikenhout uit Slavonië maar ook uit Italië en Frankrijk. Overigens halen ook de Italianen veelal hun eiken uit deze regio omdat het hout bekend staat om zijn hoge kwaliteit.

Van coöperatie tot modern bedrijf
In het Joegoslavië-tijdperk was Feravino een coöperatie. Het bedrijf is in 1997 door een familie van de staat gekocht. Bij de aankoop verkeerde het bedrijf in zeer vervallen staat, zodat er flink moest worden geïnvesteerd. In twintig jaar tijd is bijna een kwart van de 160 hectare wijngaarden herplant waarbij onder andere Syrah, Cabernet Sauvignon en Pinot Noir werden geïntroduceerd.

De wijnen van autochtone druiven gaan meer en meer naar het buitenland, door de toegenomen belangstelling voor lokale druiven. Kroatië zelf neemt graag de wijnen van de internationale rassen af. De helft van de productie bestaat uit blauwe druiven en de andere helft is afkomstig van witte druivenrassen.

Feravino Facts & Figures

Opgericht in huidige staat: 1997
Wijnmaker/eigenaar: 
Martin Kovačević
Aantal hectare: 160
Bodem: Klei met veel witte mergel
Jaarlijkse productie: 900.000 liter
Capaciteit kelder: 2.000.000 liter
Grootste aandeel druiven: Frankovka, Graševina, Zweigelt, Chardonnay, Merlot, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Syrah en Cabernet Franc
Belangrijkste druiven: Frankovka en Graševina zijn de belangrijkste druiven (in gelijke verhouding)
Productiemethoden: Inox, eiken en charmat

Scroll naar boven