Aanbiedingen

Kroatië

Noord-Macedonië

Georgië
Uitgelicht
horeca & wijn Advies NL

Italië, Campanië of Campania

CampaniëIedere liefhebber van Italiaanse wijnen kan de beroemde klassiekers opdreunen uit dit land, Barolo uit Piëmonte, Chianti Classico uit het beeldschone Toscane, Amarone en Ripasso uit Valpolicella enz enz. Onder deze liefhebbers zullen er weinig denken aan wijnen uit Campanië, met als hoofdstad Napels, en dat is erg jammer want er komen hier bijzondere wijnen vandaan gemaakt van bijzondere druivenrassen! Een streek met een rijke historie die terug gaat tot in de romeinse tijd en een gebied dat een Griekse ruggengraat heeft! En een streek waar men terug grijpt naar oorspronkelijke druivenrassen en waar internationale druivenrassen in de ban worden gedaan, in tegenstelling tot bijvoorbeeld in Toscane. Hier houdt het liefelijke Italië op, kusten met spectaculaire aanblik en een boeren keuken waar vooral de smaak voorop staat en uiteraard niet te vergeten de olijfolies, limoncello, kazen zoals peccorino, mozzarella di bufala en de streekkaas caciocavallo. Bij zulke rijke smaken moet je natuurlijk wijnen drinken die daar tegen op kunnen boxen!

Er wordt hier zowel wit, rood, rosé als spumante (mousserend) geproduceerd, ruim 2 miljoen hectoliter in totaal. Deze wijnen zijn onderverdeeld in IGP, DOC en DOCG klasse, de laatste twee vertegenwoordigen zo’n 15% van het totaal. De laatste jaren wordt meer en meer geïnvesteerd in vinificatie technieken, vooral door jonge wijnboeren, daar de belangstelling voor deze wijnregio  maar stijgt, niet alleen door de Italianen zelf, maar ook daar buiten.

horeca & wijn Advies NL

Druivenrassen; in dit gebied staan meer dan 100 druivenrassen geregistreerd, hieronder  de belangrijkste.

Wit: Greco, Fiano, Coda di Volpe, Trebbiano, Biancolella, Bombino Bianco

Blauw: Aglianico, Piedirosso, Tintore, Olivella, Sangiovese(!) en Barbera(!)

Klein percentage aan internationale blauwe  druivenrassen zoals Merlot en Cabernet Sauvignon.

Enkele wijnen die de moeite van het proberen waard zijn:

Greco di Tufo DOCG, gelegen tussen Avelino en Benevento, witte wijn gemaakt van minimaal 85% Greco welke voornamelijk groeit op vulkanische bodem die neergelegd is in 79 N.C. bij de uitbarsting van de Vesuvius en daarbij Pompeii verwoeste, aangevuld met eventueel Coda di Volpe. Greco verwijst naar zijn Griekse oorsprong en Tufo naar tufsteen. Wijnen geuren vaak naar citrus en groene appel maar ook naar perzik en accacia, in de smaak fris droog doch ook complexiteit door de bodem waarop de wijngaarden zijn aangelegd. Belangrijkst en oudste producent in dit gebied is Mastroberardino.

horeca & wijn Advies NL Fiano di Avellino DOCG, witte wijn gemaakt van Fiano uit de provincie Avellino. Volle rijke, droge wijn die in de tijd van de Romeinen al in dit gebied gemaakt werd, en door producent Mastroberardino in de jaren 40 van de vorige eeuw gered werd van de ondergang en weer nieuw leven ingeblazen werd.

Taurasi DOCG, rode wijn welke dient gemaakt te zijn uit minimaal 85% Anglianico en vaak aangevuld met Piedirosso, of zelfs met Sangiovese en/of Barbera!  Volle krachtige, stoere topper die volgens de wet minimaal 3 jaar moet rijpen waarvan 1 op hout. De wijn kan lang na rijpen op fles door het relatieve hoge tannine gehalte en neigt qua geur en smaak naar roodfruit en bramen. Ook hier is Mastroberardino een belangrijke producent.

Vesuvio DOC met de bekende wijnen van Lacryma Christi die zowel wit als rood kunnen zijn. Vroeger stond deze voor kwaliteit, tegenwoordig wordt de naam misbruikt voor minder kwalitatieve wijnen helaas. Wit wordt gemaakt van o.a. Falanghina, Coda di Volpe en Caprettone. Rood van Piedirosso, Anglianico, Olivella en Sciascinoso

Cilento DOC met witte wijnen van Fiano en rood van Aglianico.

Irpinia DOC deze heuvelachtige streek ligt in de provincie Avellino waar de witte wijnen  van Fiano vandaan komen en de beroemde rode wijnen van Taurasi komen uit deze heuvels waar de Aglianico druiven perfect kunnen rijpen.

Naast deze gebieden zijn er nog enkele andere die interessant kunnen zijn zoals Campi  Flegrei, Sorrento, Costa d’Amalfi en de eilanden Capri en Ischia.

Belangrijke producenten;

*Antonio, Carlo en Pietro Mastroberardino in Avelino
*De Lucia, Guardia Sanframondi in Benevento
*Antonio Caggiano , Taurasi in Avelino
*Tenuta Fonzone, Paternopoli, Avelino

Waar verkrijgbaar?

https://bevino.nl/campania/  Amsterdam
https://www.italiaansewijnen.nl Hilversum
http://www.gall.nl Gall & Gall

Kortom er is veel te ontdekken in dit prachtige wijngebied!

Campanie 3

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Are you 18 or older? Deze website vereist dat u 18 jaar of ouder bent. Controleer uw leeftijd om de inhoud te bekijken.
Scroll naar boven