Aanbiedingen

Kroatië

Noord-Macedonië

Georgië
Uitgelicht
horeca & wijn Advies NL

ROSÉ, TRENDWIJN OF BLIJVERTJE?​

20170722 164708 1 Dailywijn.com

Sinds de jaren ’70 in de vorige eeuw is rosé in Nederland een populaire drank, in die tijd vooral bij studenten die niets moesten hebben van de eveneens populaire (medium) sherry. De Portugese rosé van Mateus was hét merk, mede dankzij de bolvormige fles, de bocksbeutel, die na het consumeren gebruikt werd als kaarsenstandaard voor druipkaarsen. 

Blog Mateusrose Dailywijn.com

Anno nu!
Rosé zien we in verschillende soorten en smaken, uit diverse landen uit Europa maar ook uit de nieuwe wijnwereld zoals Zuid Afrika en Australië. Maar het populairste rosé land in Nederland is toch Frankrijk en m.n. uit de Provence!

club55 Dailywijn.com

Tegenwoordig zien we steeds meer hippe flessen uit de Provence in de Nederlandse wijnkoelers staan, in alle soorten en maten, met pakkende teksten, wit matglas of verpakt in glimmend goud of roze plastic. Vooral in de trendy en hippe beachclubs aan de Côte d’ Azur worden de flessen steeds groter en duurder. Waar naast de plaatselijke rosé’s van MIP, AIX en Domaine TROPEZ, ook mousserende/champagne rosé’s steeds populairder wordt. Deze trend zal zich zeker uitbreiden naar ons land.

original open uri20130306 5939 15c9rig Dailywijn.com

01788d1d5d9121955fc9e2224b3f05f9 roses style Dailywijn.com

De trend is duidelijk licht roze van kleur, bijna wit met een roze zweem, wat overigens niets over de smaak zegt. Deze kleur wordt bereikt door de druiventrossen, in zijn geheel, heel voorzichtig te persen, “Vin Presse” of door de manier van “Saignée”, het laten bloeden van de druiven, toe te passen.
Daarna wordt de rosé op basis van witte wijn bereiding gemaakt.

miravalrosemagnum Dailywijn.comunnamed Dailywijn.comDe smaak wordt bepaald door de druivenrassen die gebruikt worden. In de Provence zijn dat grenache, cinsaut, mourvedre en tibouren, druiven die veel smaak afgeven en tonen van kruiden die in de omgeving groeien , garique-rozemarijn- lavendel-tijm, weergeven. Maar ook zien we cabernet sauvignon en syrah, vooral in Aix-en-Provence. Dit type rosé is zo populair, dat andere wijnlanden dit wijntype ook gaan maken. Echter zijn zij vaak afhankelijk van andere druivenrassen wat dus een andere smaak geeft aan de wijn. Dus je kunt nooit op de kleur afgaan wanneer het om smaak gaat!

Dus, rosé trend of blijvertje? Def een blijvertje!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Are you 18 or older? Deze website vereist dat u 18 jaar of ouder bent. Controleer uw leeftijd om de inhoud te bekijken.
Scroll naar top