Aanbiedingen

Kroatië

Noord-Macedonië

Georgië
Uitgelicht
horeca & wijn Advies NL

Zoete rode wijn uit het zuiden van Frankrijk, de Roussillon

horeca & wijn Advies NLVele vakantiegangers rijden er jaarlijks door om op hun bestemming aan de Spaanse Costa Brava te komen; Banyuls!

Banyuls is een klein wijngebied met steile hellingen die bestaat uit leisteen, waar de wijngaarden op terrassen zijn aangelegd waarvan hooguit 30hl/ha vanaf komt en  direct aan de Spaanse grens ligt. De wijn Banyuls rouge wordt gemaakt van minimaal 50% grenache noir druiven eventueel aangevuld met syrah, cincault of gargignan.

Het bijzondere van deze wijn is dat het een rode zoete wijn is die, als eerste indruk, veel op Ruby Port lijkt maar door gebruik van andere druivenrassen, de heersende microklimaten en verschil in alcohol percentage, Banyuls tussen de 15 en 18%, Port vaak hoger, beide toch een geheel eigen karakter hebben.

horeca & wijn Advies NLBanyuls is, net als Port, een “versterkte” wijn, wat wil zeggen dat er tijdens de alcoholische gisting op een bepaald moment alcohol wordt toegevoegd, de gisting stopt en de overgebleven suikers die niet vergist zijn vormen de zoetheid van de uiteindelijke wijn.

Banyuls kent verschillende variaties, zo heb je de Grand Cru versie, alleen in top jaren, die minstens uit 75% uit grenache noir druiven moet bestaan en minimaal 30 maanden heeft moeten rijpen op houten vaten of grote flessen, zgn “Bonbonnes”. Andere wat minder bekende soorten Banyuls zijn; Banyuls Blanc, Banyuls Rosé, Banyuls Ambré een witte Banyuls die bewust oxidatief wordt gemaakt, en daardoor amberkleurig is, Banyuls Traditionnel, Banyuls Rimage: een wijn uit een uitzonderlijk wijnjaar met jaartal die geen houtopvoeding heeft gehad en jong op fles gaat om oxidatie tegen te gaan en daardoor zijn fruitigheid behoud,

horeca & wijn Advies NLhoreca & wijn Advies NLBanyuls Hors d’Age; alleen bij de soorten Traditionnel , Ambré en Grand Cru , deze wijn mag pas op de markt komen vanaf 1 september van het vijfde jaar na de oogst en heeft minstens 30 maanden houtrijping gehad.Wijn-spijs: Banyuls laat zich fantastich combineren met chocolade! De fruitige types zoals Rimage zijn heerlijk met compote van zwart fruit eventueel met chocolade mousse.

Banyuls, al met al een wijn die zeker het ontdekken waard is! Wellicht bij het kerstdessert?

Verkrijgbaar in de betere Wijnwinkel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Are you 18 or older? Deze website vereist dat u 18 jaar of ouder bent. Controleer uw leeftijd om de inhoud te bekijken.
Scroll naar boven