Aanbiedingen

Kroatië

Noord-Macedonië

Georgië
Uitgelicht
horeca & wijn Advies NL

Canada

WOC map 1 1Er wordt op heel veel plekken op wereld wijn gemaakt, in bekende wijnlanden zoals Frankrijk, Spanje en Italië, met hun beroemde gebieden maar ook minder bekende gebieden.
In deze rubriek wil ik landen c.q. wijngebieden uitlichten die minder bekend zijn, maar zeker de moeite van het proberen waard zijn. Vaak worden deze wijnen gemaakt van autochtone druivenrassen die alleen ter plekke verbouwd worden, moeilijk uit te spreken zijn en een eigen karakter hebben die aansluit bij de plaatselijke eetcultuur. 

In deze aflevering van UITGELICHT! reizen we af naar Canada!
Niet veel wijnliefhebbers weten dat er in Canada wijn geproduceerd wordt, ja Noord Amerika is bekend, maar nog noordelijker…? Dat “nog noordelijker” is dat eigenlijk wel zo Noord?  De wijn gebieden in Canada liggen voornamelijk in het zuidelijke deel van dit land grenzend aan de noordelijke staten van de VS.

BC Region Map 2019

In het zuid- westen heb je British Columbia op 48°-51°NB, richting het oosten Ontario 41°-44°NB, Quebec 45°-47°NB en Nova Scotia 44°-46°NB. 
Ter vergelijking de ligging t.o.v.  EU-Wijngebieden, in dezelfde zone;

-British Columbia 48°-51°NB      > van Colmar-Elzas 48°5’NB tot Thorn-Limburg, Wijngoed Thorn,  BOB Maasvallei Limburg 51°NB

WMAO Ontario Appellations Master ONTARIO OVERVIEW 768x495 1-Ontario 41°-44°NB  > van Benevento-Campania Italië 41° tot Rimini,  noordelijke grens van de Marken/Marche Italië 44°NB

– Quebec 45°-47°NB > van Grozes Hermitage- N. Rhône 45° tot Beaune-Bourgogne 47°NB

– Nova Scotia 44°-46°NB 

NS Region Map 2019

> van  Bordeaux 44°5NB tot de lijn met Mâcon-Bourgogne 46°NB

In dit perspectief gezien valt dat Noordelijke dus wel mee. Er heerst alleen een ander, vooral vochtig en koel klimaat, met wel 1000mm neerslag per jaar in sommige streken, daarbij komt dat in het voorjaar en najaar de poolwind de kop opsteekt. Maar daarnaast heeft bijvoorbeeld Zuid-Ontario zomers weer meer zonuren dan in de Languedoc! Hierbij kun je stellen dat Canada een zo genoemd cool climat wijnland is.

Druivenrassen;
Er staan hier bekende internationale druivenrassen in de wijngaarden zoals chardonnay, sauvignon blanc, riesling en pinot gris voor witte wijnen maar ook merlot, pinot noir en cabernet franc voor rood. Bij de toegelichte wijngebieden meer druivenrassen, veelal hybriderassen c.q. kruisingen die voor ons onbekend zijn.

Beschermde herkomst benaming:
In Canada kent men ook een Beschermde Oorsprong Benaming, Designated Viticultural Areas / Geographical  Indications (GI) voor wijnen, net als in de Europese wijnlanden. In1988 introduceerde Canada het VQA, Vintners Quality Alliance, waar je bijvoorbeeld op de etiketten van Frankrijk AOC/P (Appelation Origen Controlee/Protegée), Italië DOC/P (denominazione di Origine Controllata/ Proteta)  en Spanje DO/P (denominación de Origén /Protegida) kunt lezen, gebruikt men in British Columbia en Ontario VQA. De regio’s Quebec en Nova Scotia komen vooralsnog hier niet voor in aanmerking, maar hebben hun eigen orgaan die toe ziet op de kwaliteit en herkomst bewaking.

De regels VQA wijnen zijn nagenoeg hetzelfde als in Europa, wijndruiven moeten 100% uit de aangegeven regio komen en de wijnen worden zowel organoleptisch (proeven) als in het Laboratorium gekeurd. Voor VQA wijnen zijn de regels vrij streng, terwijl voor de overige wijnen de regels soepel zijn op gebied van bijvoorbeeld assembleren (mengen) van wijn, most of druiven uit andere streken of zelfs andere landen!

De Wijnregio’s:
Zoals hierboven reeds benoemd bestaat het wijnland Canada uit 4 wijnregio’s;

 1. British Columbia
 2. Ontario
 3. Quebec
 4. Nova Scotia

British Columbia:
Mission Hill Okanagan ValleyBC, zoals de Canadezen zelf zeggen, ligt in het westen van Canada en grenst aan de noordwestelijke  staat Washington in de VS.  Het is een relatief klein wijngebied als je het afzet tegen de totale oppervlakte van 95milj ha wat BC groot is, net zoveel als Nederland Duitsland en Frankrijk bij elkaar. Qua wijngaardareaal  groeit het nog steeds, stond het aantal ha in 1990 op zo’n 523ha met 19 wineries, tegenwoordig staat de teller op 4248ha en 282 wineries plus 929 grapegrowers!
Door de aanwezigheid van de oceaan, bergen en meren heersen hier diverse microklimaten, welke weer invloed op de stijl van de wijnen in de verschillende VA’s, Viticultural Areas

Support NS Wineries 2

BC kent 9 VA’s:
Vancouver Island; 174ha, 1 sub-appellatie
-Cowichan Valley
Meest aangeplante druivenrassen; pinot noir, maréchal foch, pinot gris, siegerrebe, ortega

Fraser Island; 80ha,
Meest aangeplante druivenrassen; pinot noir, pinot gris, siegerrebe, bacchus
Gulf Island; 38haMeest aangeplante druivenrassen; pinot noir, maréchal foch,  pinot gris, ortega
Kootenays; 38ha
Meest aangeplante druivenrassen; pinot noir, maréchal foch,  pinot gris, gewürztraminer
Lillooet; 11ha
Meest aangeplante druivenrassen; riesling, pinot noir, cabernet franc, chardonnay,  pinot gris
Okanagan Valley; 3573ha, 4 sub-appellaties
-Golden Mile Bench
-Okanagan Falls
-Naramata Bench
-Skaha Bench
Meest aangeplante druivenrassen; merlot, pinot gris, pinot noir, chardonnay, cabernet sauvignon, gewürztraminer, cabernet franc, syrah, riesling, sauvignon blanc
Shuswap; 40ha
Meest aangeplante druivenrassen; maréchal foch, ortega, siegerrebe, gewürztraminer, kerner
Similkameen: Valley; 265ha
Meest aangeplante druivenrassen;merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc
Thompson Valley; 43ha
Meest aangeplante druivenrassen; riesling, marquette, maréchal foch, chardonnay
Druivenrassen:
Sinds 1990 heeft er op aanmoediging vanuit de autoriteiten een verschuiving plaats gevonden in aanplant van hybride en Labrusca (N. Amerikaanse) rassen naar de vitis vinifera (Europese wijnstok) rassen.

Ranglijst in aanplant BC: 1990 t.o.v. 2020

Wit 1990                                                                                       Wit 2020

 1. Riesling   Pinot Gris                           
 2. Verdelet (hybr.)   Chardonnay
 3. Chardonnay   Gewürztraminer
 4. Pinot Blanc   Riesling
 5. Ehrenfelser                                                             Sauvignon Blanc

              Rood 1990                                                                        Rood 2020

 1. Pinot Noir                                                                     Merlot
 2. Marechal Foch (hybr.)  Pinot Noir
 3. Chancellor (hybr.)   Cabernet Sauvignon
 4. Merlot   Cabernet Franc
 5. Baco Noir (hybr.)                                                  Syrah              

Naast deze top 5 vinden we hier o.a. ook; Gamay Noir(r), Foch Cabernet(r), Cabernet Libre(r), Pinot Meunier(r), Marquette(r), Auxerrois (w), Ortega(w), Siegerrebe(w), Petit Milo(roze druif!), Schonburger(w), Leon Millot(r), Muller Thurgau(w), Black Muscat(r, alleen op Blue Grouse Winery!) , Bacchus(w)

Enkele Wijnhuizen:
-Mission Hill, Okanagan Valley
-Blue Grouse, Vancouver Island, Cowichan Valley
-Vinoscenti Vineyards, Fraser Valley
-Kutatás Wines, Gulf Islands

PinotGrigio 15 copy 238x1024 1Ontario Uitgestrekt over het zuidelijke gedeelte van deze provincie liggen de wijngaarden rond drie de grote meren, Lake Ontario, Lake Erie en Lake Huron van de Great Lakes. De wijngaarden hebben de meren nodig om de temperatuur te reguleren, in de zomer als de temperatuur kan oplopen tot wel 30°C en in de winter wanneer de thermometer daalt tot flink onder nul. In de winter bevriezen de meren niet en kan het de wijngaarden langs de kust beschermen tegen de extreme koude door warmte uit te stralen en in de zomer zorgt het er voor dat de temperatuur s’nachts flink daalt, wat weer goed is om de zuren in de druiven te bewaren.

De totale wijngaard oppervlakte binnen de Viticultural Area’s (appellatie) van Ontario bedraagt bijna 7000ha, is daarmee de grootste van Canada, en telt meer dan 160 VQA wineries. Hier is het de Ontario Wine Appellation Authority die over het benoemen van VQA gaat.

VA’s van Ontario:
Ontario heeft drie erkende VA’s,

Benjamin Bridge at Sunrise 1160x653 1

Niagara Peninsula; 5908ha, met 10 sub-appellaties;
-Lincoln Lakeshore, Vinemount Ridge, Creek Shores-Beamsville Bench + Twenty Mile Bench + Short Hills Bench, deze drie vormen samen de Niagara Escarpment Regional Appellation
-Niagara Lakeshore + Four Mile Creek + st. David’s Bench + Niagara River vormen met z’n vieren  Niagara-on-the-Lake Regional Appellation.
*Aantal Wineries; 97
*Meest aangeplante druivenrassen;  riesling, chardonnay, merlot, cabernet franc, pinot noir, gamay noir, gevolgd door nog 26 andere rassen, zowel vinifera als hybriden.

*Ligging/terroir;
Ingeklemd tussen de zuidkust van Lake Ontario en Niagara Escarpment, met een hoogte variërend tussen de 91 en 177m, heerst hier een microklimaat waar de wind een belangrijke factor is. Komend vanaf het meer blaast de wind over de wijngaarden en botst tegen de helling aan om vervolgens weer terug richting meer te gaan en reguleert hiermee de temperatuur in zowel de hete zomer als de koude winter.

Screen Shot 2020 09 08 at 3.06.20 PMDit gebied is gevormd door verschillende ijstijden en terugtrekking van smeltende gletsers. Hierdoor is er in deze regio een variatie in bodems en de “Escarpment”, helling, ontstaan. Je vind hier bodemlagen van klei, klei-ziltigzand, leem, en fijn zand.  Dit heeft geresulteerd in de diverse hierboven genoemde sub-appellaties die er nu zijn, elk met hun eigen specifieke bodem eigenschappen.

Lake Erie North Shore; 445ha, met 1 sub-appellatie
-South Islands >  Pelee Island sinds juli 2015
Pelee Island is het meest zuidelijke bewoonde stukje van Canada en ligt op dezelfde hoogte als Mendocino County in Californië en Rome.

*Aantal Wineries; 16
*Meest aangeplante druivenrassen; riesling, cabernet sauvignon, pinot gris, merlot, chardonnay en de nodige hybriden 
*Ligging/terroir;
Begrenst in het noorden door Lake st. Clair, in het westen door de snel stromende Detroit River en in het zuiden door het ondiepe Lake Erie is deze appellatie nagenoeg omringd door water. Met name Lake Erie heeft door zijn ondiepe en relatief warme water grote invloed op de wijngaarden aan de kust en op Pelee Island.

Nadat de gletsjers zich terugtrokken en er gletsjer meren ontstonden heeft dit gebied nog lang onder water gestaan . NS Cape Breton IslandDeze meren werden steeds ondieper en golven vormden de glooiingen die er nu zijn en langzaam kwam het land boven zoals we het nu kennen. Deze glooiingen gaan alle kanten op en hebben gemiddelde hoogte van 185m. De ontstane kalkbodems zijn bedekt met verschillende bodemsoorten zoals zand, klei, leem en grind welke goed water doorlatend zijn.

Door het ontbreken van natuurlijke barrières heeft de zuidwester wind vrij spel en profiteert het wijngebied zodoende het hele groeiseizoen van de invloed van het warme ondiepe Lake Erie. Door deze klimatologische omstandigheden behoort dit gebied tot Ontario’s warmste wijnregio’s met een lang groeiseizoen van april tot oktober.
De meeste wijngaarden vinden we dan ook aan de kustlijn van Lake Erie.
Pelee Island heeft dezelfde bodem samenstelling als op het vaste land, maar hier heeft het meer een nog grotere invloed op het lokale klimaat, wat resulteert in een nog langer groeiseizoen, wel 30 dagen langer dan aan vaste wal, en oogst moment van wel 3 weken eerder!

De wijngaarden liggen hoofdzakelijk in de zuid-west punt van het eiland en in het midden.
Op Pelee Island is in 1866 Canada’s eerste commerciële winery opgericht; Vin Villa
Honderd jaar later werden de toen gebruikte inheemse rassen vervangen door vitis vinifera rassen. Thans is er slechts 1 winery op het eiland, Pelee Island Winery. Dit wijnhuiss heeft rond de 284ha en is daarmee het grootste particuliere wijnhuis van Canada. Hier worden niet alleen de bovengenoemde rassen duurzaam verbouwd maar ook tempranillo, shiraz, zweigelt, lemberger, sauvignon blanc en tokay friulano!
Prince Edward County; 323ha
*Aantal wineries; 29
*Meest aangeplante druivenrassen; pinot noir, chardonnay

*Ligging/terroir;
Deze appellatie, VQA sinds 2007, ligt in het oosten van Lake Ontario en is met 44° NB het noordelijkste wijngebied van Ontario. Als ware het een plateau van kalk oergesteente rijst het boven het water uit. De kalksteen bodem is bedekt met los gesteente , zand, leem en klei waardoor de drainage erg goed is, in de lente voert het regenwater af om vervolgens als een natte spons het in de zomer weer terug te geven, en dwingt het de wortels diep te graven waardoor er een krachtig wortelstelsel ontstaat. In de vroege lente houd het losse gesteente al snel de warmte vast om later weer uit te stralen en zo de bodem met wortels al vroeg in het seizoen op te warmen.

Mission Hill Okanagan ValleyDoor erosie van water en wind en het terugtrekkende ijs zijn er  in een periode van 14 duizend tot 4 duizend jaar geleden kloven dan wel valleien en steile heuvels ontstaan van 100-120 meter hoogte. Ook hier heeft het meer een regulerende werking op het klimaat, verwarmend in de winter, verkoelend in de zomer. Door de minerale en kalkrijke ondergrond zijn de wijnen hier doorgaans fruitig karakter.

Enkele Wijnhuizen

 • Cooper’s Hawk Vineyards, Lake Erie North Shore
 • Pelee Island winery, Pelee Island-South Islands
 • Waupoos Estate winery, Prince Edward County
 • Grange of Prince Edward Vineyards, Prince Edward County
 • Angel Gate Winery, Niagara Peninsula
 • Chateau de Charmes, Niagara-on- the-Lake

Quebec
Quebec vinden we in het oosten van Canada, is een enorm grote provincie en heeft een eigen status binnen Canada. De( PGI )wijngaarden, zie hieronder, vinden we in het zuiden, tussen 45° en 47° NB, globaal bemeten grenzend aan de VS in het zuiden, the Laurentians (gebergte) ten noorden van de stad Quebec , Ontario in het westen en de Appalachen in het oosten. Nieuwe wijngebieden zijn in opkomst.

Stukje geschiedenis
-1535 > wijnbouw begon allemaal vanaf het moment toen Jacques Cartier de st Lawrence River op zeilde en op het eiland Île d’Orléans wilde druivenstruiken ontdekte, welk hij later overig omdoopte in Île de Bacchus . Later probeerde Samuel de Champlain zonder succes vitis vinifera rassen aan te planten.

-1860 > geïnspireerd door het succes van hybriden rassen in Niagara Peninsula, probeerden diverse boeren het ook in Quebec, maar door het matige resultaat haakten veel wijnboeren af. Ondertussen veranderde de drink gewoontes van de Quebeckers en ging de consumptie van 2 liter p.j. naar 10 liter p.j. over een periode van 30 jaar.

-1971 > Een jaar gekenmerkt door de oprichting van de Commissie voor de controle van alcoholvergunningen en de SAQ, die de Régie des Alcools du Québec opvolgde.

-1980 > de wijnbouw trekt aan in Quebec, en al snel vestigen zich vele wijnhuizen in de regio.

-1987 > De Association des vignerons du Québec (AVQ) werd opgericht – en zal in 2018 omgedoopt worden tot Conseil des vins du Québec (CVQ). Sommige wijnbouwers uit Quebec beginnen hun producten te verkopen op de SAQ en op bepaalde openbare markten in de provincie.

-1996 >  Vanaf 5 juli 1996 kunnen restauranthouders nu rechtstreeks bij de wijnboeren terecht. De eerste ambachtelijke wijnverkoopvergunningen werden afgegeven in Quebec en geautoriseerde wijngaarden met iets meer dan 5.000 wijnstokken om de op deze manier geproduceerde Quebec-wijn te verkopen.

-2009 > Om lokale wijnen te promoten en de kwaliteit achter elke fles in de schijnwerpers te zetten, heeft de vereniging de benaming “Certified Quebec Wine” overgenomen.

-2015 > Altijd op zoek om verder te gaan in haar kwaliteitsaanpak, dient de vereniging een aanvraag in voor erkenning van de beschermde geografische aanduiding (BGA) “Wijn van Quebec” bij de Raad van Gereserveerde Aanwijzingen en Verbeteringstermijnen (CARTV).

-2018 > Zoals al hierboven bij herkomst benamingen benoemd, heeft Quebec een eigen council op het gebied van wijnbouw. Hier is het de Conseil des vins de Québec die de lakens uitdeelt op gebied van erkenning van wijnregio’s.

Pas sinds 2018 heeft het ministerie van landbouw in Quebec, MAPAQ, de PGI voor wijn erkend.

PGI staat voor Protected Geographical  Indication of op z’n frans, IGP Indication Géographique Protégée. Deze erkenning verzekert de traceerbaarheid van producten in elke productiefase van wijnstok tot in de fles.

Conseil des appellations réservées et des termes valorisants (CARTV) is een onafhankelijke en onpartijdige organisatie die is opgericht door de regering van Quebec. Het is verantwoordelijk voor het ontwikkelen van strikte controlemaatregelen en het bewaken van elke fase van het productieproces – druiventeelt, wijn maken en bottelen om ervoor te zorgen dat elk product voldoet aan alle vereisten in het specificatiehandboek, zeg maar hetzelfde wat de INAO in Frankrijk doet.

NOOT: Informatie vinden over Quebec op gebied van aantal hectaren per wijngebied/PGI en druivenrassen is erg lastig, daar veel bronnen elkaar tegen spreken, misschien toch alles een beetje met “Franse slag”? Ik heb mijn uiterste best gedaan om zo volledig mogelijk te zijn.

Aangeplante druivenrassen; veelal hybride, aangeplant door heel Quebec

Wit; frontenac blanc + gris, perle, saint pepin, acadie blanc, seyval blanc, vidal, prairie star,  adelmiina, chardonnay, eona, geisenheim Gm318-57, gewürztraminer, louise swenson, pinot gris, riesling, vandal-cliche

Rood;  frontenac noir, marquette, sabrevois, montreal blues-pitloze tafeldruif-, st. croix,                                                    castel, baco noir, chancellor, de chaunac, dornfelder, landot noir, lucie kuhlmann, new york muscat, piot noir,

Quebec telt in totaal zo’n 775ha aan wijngaarden die verdeeld zijn over 125 wineries, inclusief wijngebieden zonder PGI aanduiding.

PGI’s van Quebec
Quebec kent thans 7 erkende wijndistricten verdeeld over slechts 467ha

Deux Montagnes Aantal Wineries; 5
Richelieu River Valley Aantal wineries; 11
Appalachian Foothills Aantal wineries; 7
Appalachian Plateau Aantal wineries; 7
Lake Saint-Piere  Aantal wineries; 5
Monteregian Hills Aantal wineries; 6
Quebec and the Banks of the st.Lawrence River Aantal wineries; 8

Enkele Wijnhuizen
Vignoble de Saint Simon, Lac-Saint-Pierre
Vignoble Mondor, Lac-Saint-Pierre
De Bourg des Cédre, Deux Montagnes
Vignobles Les Vents d’Anges, Deux Montagnes
Vignobles de la Bauge, Appalachian Foothills

Nova Scotia
De provincie Nova Scotia is letterlijk het buitenbeentje van de 4 regio’s het ligt tussen de 44° en 46° NB, is bijna geheel omringt door de oceaan en is het koelste van alle vier met een gemiddelde temperatuur in het groeiseizoen van 14,1°C tegen Okanagan 15°C en Niagara 15,8°C!
Nova Scotia omvat 7 wijngebieden verdeeld over de regio, maar de wijngaarden liggen nooit verder weg van de kust dan 30 kilometer. Hier wordt een breed scala aan wijnen geproduceerd, wit, rood, rosé, mousserend, port style wijnen en een enkele winery waagt zich zelfs aan orange wine! Maar ook Ciders van appel en ander fruit wordt hier volop naast wijn geproduceerd. Maar het meest trots zijn ze hier op hun Tidal Bay Wine!

Stukje geschiedenis

-1611 > Al in 1611 plantte een Franse kolonist de eerste wijngaard aan in Bear River!
-1980 > Nova Scotia eerste commerciële wijngaard, Grand Pré, door pionier Roger Dial
-1982 > oprichting Grape Growers Association Nova Scotia
-1985 > opening 2e winery van Nova Scotia, Jost Vineyards te Annapolis
-1999 > in dit jaar slechts 3 operationele wineries in Nova Scotia, Jost, Blomidon en Saint-Famille
-2000 > Domaine Grands Pré wordt heropend na overname door Handspeter Stutz in 1994
-2002 >winery Association of Nova Scotia, WANS, wordt opgericht
-2004 > Nova Scotia Wine standards voor wijnbouw en wijnproductie wordt opgesteld
-2005 > 50,5ha aan wijngaarden en 9 wineries operationeel
-2007 > L’Acadie Vineyards wordt Nova Scotia’s eerst Biologisch gecertificeerd wijnbedrijf
-2008 > L’Acadie Vineyards released als eerste in Nova Scotia mousserende wijn volgens de Methode  Traditional, de 2005 Brut

-2010 > het concept Tidal Bay is geboren
-2012 > Tidal Bay wordt voor het eerst officieel gelanceerd als Nova Scotia’s Signature White Wine
-2015 > 17 operationele wineries, 94 grape growers en 266ha aan wijngaarden
-2017 > Lightfoot & wolfville opend, en is daarmee, Nova Scotia’s eerste Biodynamische winery
-2018 > ruim 405ha aan wijngaarden en 22 wineries

De 7 wijngebieden
Annapolis Valley
Avon River
Gaspereau
Bear River
Lahava River
Malagash Peninsula
Marbel Mountain > op Breton Island

TIDAL BAY
Zoals al eerder vermeld is Tidal Bay de trots van Nova Scotia. De wijn kenmerkt zich door de aanwezigheid van duidelijke frisse zuren en laat omschrijven als crispy, levendig en licht aromatisch. Om Tidal Bay op het etiket te mogen zetten moet de wijn aan een aantal eisen voldoen; 
-de druiven moeten 100% uit Nova Scotia komen 
-de wijnmaker kan kiezen uit 20 toegestane rassen maar L’Acadie Blanc, Seyval Blanc of Vidal moeten leidend zijn in de blend 
-er geld een maximum van 11% alcohol 
-alle wijnen moeten een blindproeverij ondergaan om de kwaliteit en de identiteit te kunnen herkennen.

Druivenrassen wit;
Voor de Signature Wine Tidal Bay mogen alleen de onderstaande rassen gebruikt worden en zijn tevens leidend qua aanplant
L’Acadie Blanc
Seyval Blanc
Vidal Blanc
Geisenhem 318
Ondersteunende rassen die met bovenstaande rassen geblend kunnen worden:

*New York Muscat
*Osceola Muscat
*Petite Milo
*Traminette
*Frontanac Blanc
*Frontanac Gris

Opkomende rassen:
*Chardonnay
*Riesling
*Otega
*Sauvignon Blanc
*Chasselas
*Scheurebe

Druivenrassen rood;
Belangrijkste rassen:
*Marechal Foch
*Leon Millot
*Lucie Kuhlmann
*Baco Noir

Ondersteunende rassen
*Cabernet Foch
*Marquette
*Triomphe d’Alsace
*Castel

Opkomende rassen;
*Pinot Noir
*Cabernet Franc
*Gamay
*Petit Meunier
*Dornfelder

Icewine
Canada is de grootste producent van Ice Wine ter wereld, om maar even met de deur in huis te vallen… Deze wijn, die bekend is uit vooral Duitsland en Oostenrijk, wordt hier in alle wijnregio’s gemaakt, maar Ontario is met 90% van het totaal de grootste van allemaal! Deze typische Canadese wijn wordt voornamelijk gemaakt van Vidal, Riesling en Cabernet Franc welke worden geoogst bij een temperatuur tussen -8°C en -10°C, zo tussen december en februari.

In deze periode verdampt er veel vocht en wordt het overgebleven sap steeds meer geconcentreerder en complexer.  Dit resulteert in een zeer geconcentreerde wijn met intense aroma’s en zoetheid, maar door het gebruik van rassen met een relatief hoog zuurgehalte blijft de wijn toch lekker “fris”.

Een persoonlijke Wijn-Spijs tip; combineer Ice Wine van riesling of vidal eens met een terrine met/van eendenlever en wanneer gemaakt van cabernet franc met een dessert waar roodfruit en chocolade in verwerkt zit, gegarandeerd succes! 

Bronnen & nuttige websites

 https://winesofcanada.ca                                                       https://winebc.com

https://vinsduquebec.com                                                      https://www.bcwgc.org/

 https://winesofnovascotia.ca/                                                https://www.grapegrowers.bc.ca/

 https://ontariocraftwineries.ca/                                             https://wgao.ca/

 https://www.cartv.gouv.qc.ca/en/quebec-certified-wines

 https://novascotia.ca/agri/                                                     http://www.bcvqa.ca/

 http://www.vqaontario.ca/                                                    http://www.canadianvintners.com/ 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Are you 18 or older? Deze website vereist dat u 18 jaar of ouder bent. Controleer uw leeftijd om de inhoud te bekijken.
Scroll naar boven